Hlavní stránka arrow Historie arrow Provodín po sametové revoluci

logo

Provodín po sametové revoluci PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Bratršovský   
Neděle, 06. duben 2008

Rozdělením obcí Jestřebí a Provodín vznikl nový MNV, který byl rychle doplněn novými poslanci na celkový počet 30 členů. Předsedou byl zvolen Jaroslav Beránek, místopředsedou Petr Preissler. Dalšími členy rady se stali Lenka Říhová, Petr Bratršovský, Pavel Hrala a Jaroslav Kurc.


Tito poslanci pak vedli obec až do řádných voleb, které se konaly 24.listopadu 1990.
Do nového zastupitelstva byli zvoleni Jaroslav Beránek, Ladislav Říha, Pavel Hrala, Pavel Bratršovský, Petr Bratršovský, Jiří Neumann, Pavel Halinár, Petr Preissler, Milan Kohout, Zdeněk Červený a Jan Kuchynka st.
Starostou obce byl v tajnou volbou zvolen Jaroslav Beránek a místostarostou Ladislav Říha st. 1.ledna 1993 se po zesnulém Ladislavu Říhovi stal místostarostou Stanislav Lebeda.

 

Dne 20.3.1992 byl v Provodíně Ministerstvem vnitra České republiky zaregistrován nový sportovní klub "Tenisový klub Provodín". Do přípravného výboru klubu byli valnou hromadou určeni Zdeněk Černý, Milan Jeništa a Pavel Bratršovský.


14.5.1993 byla za přítomnosti 8 členů obec. zastupitelstva otevřena schránka z právě opravované hřbitovní kaple. Schránka obsahovala 4 ks mincí ČSR z roku 1930 a dvě dobové listiny psané v němčině. Nález byl nabídnut k posouzení pracovníkům okresního archivu v České Lípě. Po opravě kaple byla schránka obohacena o soudobé zprávy a opět uložena do věžní kopule.
Dne 29.9.1994 na zasedání obecního zastupitelstva, informoval starosta občany, že do termínu 13.9.94 do 24.00 hod. „nebyla v obci podána žádná kandidátní listina“ a proto se v Provodíně v řádném termínu tj. ve dnech 18. a 19.11.1994 nebudou konat volby!

Nové volby se pak konaly až 11.3.1995.
V těchto volbách byli do nového zastupitelstva zvoleni zastupitelé Jaroslav Beránek, Jiří Neumann, Jaroslav Čížek, Zdeněk Červený, Pavel Bratršovský, Petr Bratršovský, Jaroslava Říhová, Maruše Jahnová, Jan Kuchynka st., Vladimír Rousek a Eliška Pokorná. Jako starosta byl zvolen Jaroslav Beránek a místostarostou Jiří Neumann.
V roce 1996 došlo k částečné rekonstrukci ZŠ v Provodíně. Byla provedena výměna ústředního topení na uhlí za el. přímotopy a výměna vchodových dveří.
V roce 1995 byla provedena rekonstrukce veřejného osvětlení. Stará svítidla byla odstraněna a nahrazena svítidly s menší spotřebou elektřiny.
V roce 1997 byla zahájena 4. zatím závěrečná etapa výstavby plynovodu.

Komunální volby 13. a 14. 11. 1998
V těchto volbách byli zvoleni zastupitelé František Perun, Jiří Neumann, Eliška Pokorná, Jaroslava Říhová, Petr Bratršovský, Jiří Sýkora, Maruše Jahnová, Zdeněk Červený, Julius Král, Milan Jahn a Jan Beránek. Do čela obce byl zvolen František Perun a jako místostarosta Jiří Neumann.

Komunální volby 1. a 2. 11. 2002
Do zastupitelstva obce byli zvoleni zastupitelé Julius Král, Lenka Koncová, Jiří Neumann, Pavel Hrala, Pavel Bratršovský st., Eva Neumannová, Jiří Štěrba, František Perun, Petr Bratršovský, Martina Paslavská a Jaroslav Čížek. Krátce po volbách se Julius Král vzdal místa zastupitele a na uvolněné míst nastoupila náhradnice Lenka Říhová. V tajném hlasování byl pak zvolen starostou obce František Perun a místostarostou Pavel Bratršovský.
V roce 2006 byla dokončena rekonstrukce hřiště na malou kopanou s umělým povrchem. V Provodíně tak vznikl nový sportovní klub, který má toto hřiště ve správě. www.skprovodin.webgarden.cz
 

Komunální volby 20. a 21. 10. 2006
V těchto volbách byli zvoleni zastupitelé Václav Kudělka, Pavel Bratršovský, Jiří Hlubuček, Josef Bečkovský, Petr Formánek, František Perun, Pavel Hrala, Jiří Štěrba, Hana Ondřejová, Martina Paslavská a Eva Neumannová. Po zveřejnění výsledků se místa v zastupitelstvu vzdal Pavel Bratršovský a na jeho místo nastoupila náhradnice Klára Říhová. Starostou zastupitelé zvolili Františka Peruna a místostarostou Jiřího Štěrbu.

Krátce po volbách noví zastupitelé rozhodli o změně principu plánované  kanalizace z tlakové na podtlakovou. Dokončila se projektová dokumentace a na jaře roku 2008 se začalo s výstavbou.

Orkán Kyrill - 18.1.2007 řádil i v Provodíně orkán Kyrill. Jak poničil hřbitov v Provodíně můžete vidět na několika snímcích ve fotogalerii.

 

Česká škola - 6.9.2008 proběhly v Provodíně na zahradě školy a v okolí sportovního areálu oslavy 70. výročí otevření "České školy" v Provodíně. Celá akce se velmi vydařila k dobré náladě přispělo i krásné počasí. Obrásky z této akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii. 


Provodínské slavnosti. 5.9.2009 se uskutečnily v obci Provodínské slavnosti, které tak volně navázaly na loňské oslavy 70. výročí založení "České školy v Provodíně". I přes špatné počasí se oslavy vydařily. Můžeme jenom doufat, že příště se počasí umoudří a oslav se zůčastní ještě více hostů.

    
Oprava silnice Srní-Provodín - v září 2009 byla dokončena rekonstrukce silnice ze Srní do Provodína. Rekonstrukci provedla firma STRABAG a.s. z Liberce. Náklady na tento projekt ve výši 23.428.000 Kč vč. DPH byly spolufinancovány Evropskou unií z fondu pro regionální rozvoj. Doufejme, že se brzy dočkáme podobné rekonstrukce silnice z Provodína do Jestřebí.

 

Provodínské slavnosti "2010". - 4.září 2010 proběhly v Provodíně již tradiční slavnosti. Některé podrobnosti o této akci najdete na oficiálních stránkách Provodína.

 

Komunální volby 15. a 16. 10. 2010

V těchto volbách byli zvoleni do obecního zastupitelstva Jiří Štěrba, Jan Bratršovský, Eliška Pokorná, Bc. Jan Piškula, Jan Petříček, Mgr. Maruše Jahnová, Pavel Hrala, Ing. Jiří Hlubuček, Hana Ondřejová a Jindřiška Sujová. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva obce Provodín dne 3.11.2010 byl starostou obce zvolen Jiří Štěrba a místostarostkou Bc. Klára Říhová

30.6.2011 opustila zastupitelstvo obce Hana Ondřejová, kterou nahradil Přemek Sýkora. 1.9.2011 odstoupil ze zastupitelstva Pavel Hrala a byl nahrazen Petrem Jahnem. 31. 12. 2012 ukončil svou činnost v zastupitelstvu obce Přemek Sýkora a na jeho místo byl jmenován Radek Jeništa.

 

 5.března 2011 od 14.00 hod. proběhl ve velké zasedací místnosti OÚ v Provodíně Dětský karneval. Můžeme pořadatele pochválit,za perfektní přípravu, která umožnila hezké zážitky dětem i dospělým. Poředatelé p. Petříček , Piškula, paní Monika Kuchyhková a další zasluhují naše uznání.

Ve dnech 5. až 7. srpna 2011 se konal v Provodíně další sraz příznivců historických vojenských vozidel a silných motorek. Některé obrázky z této akce jsou ve fotogalerii v rubrice "Zajímavosti Provodína"

Oslavy Dne dětí

2.6.3012 byly v Provodíně pořádány oslavy Dne dětí. Akce, která se opravdu líbila, proběhla na sportovním areálu a v jeho okolí. Velké poděkování patří jeho pořadatelům.

Ve dnech 12.a13.října proběhly i v Provodíně volby do zastupitelstev krajů. Výsledky můžete najít na www.volby.cz.

7.9.2013 proběhly v areálu společnosti Provodínské písky a.s. oslavy k 100. výročí založení tohoto závodu. Celá akce se velmi líbila, zvláště pak dětem, které se zde opravdu bavily. Celkový dojem pak umocnilo krásné počasí které ten den bylo. Obrázky z akce můžete vidět ve "Fotogalerii" v rubrice "Zajímavosti Provodína"

Den dětí, který proběhl v neděli 1.června 2014, patřil opět mezi vydařené akce již tradičních pořadatelů. Obrázek z akce můžete vidět ve "Fotogalerii" v rubrice "Zajímavosti Provodína"

Komunální volby do zastupitelstva obce Provodín 10. a 11.října 2014

Do zastupitelstva obce Provodín byli zvoleni Jiří Štěrba, Jan Bratršovský, Eliška Pokorná, Bc.Jan Piškula, Jan Petříček, Bc.Klára Říhová, Ladislav Paslavský, Václav Kudělka a Jan Fridrich.

Na ustavujícím zasedání byl starostou obce zvolen Jiří Štěrba a místostarostou Bc. Jan Piškula.

Na následném zasedání zastupitelstva se vzdali členství Václav Kudělka a Jan Petříček. Na jejich místa nastoupili náhradníci Pavla Pražáková a Helena Lebedová

Na pravidelném zasedání zastupitelstva obce dne 13.09.2016 se vzdal členství v zastupitelstvu obce Provodín Jan Fridrich. Jako náhradník měla nastoupit na uvolněné místo v zastupitelstvu Monika Kuchynková, která se však členství v zastupitelstvu vzdala a jako nový člen nastoupil a byl uveden pan Erik Kovář.

Komunální volby v Provodíně 5.10 - 6.10.2018

V řádných volbách do zastupitelstva obce byli zvoleni tito kandidáti:

Piškula Jan Mgr., Kuchynková Monika, Brodská Alena ing., Štěrba Jiří, Kovář Erik, Bratršovský Jan, Ernešová Anna Bc., Vážná Hoffmanová Livie, Pokorná Eliška.

Za starostu obce pak byl zvolen Štěrba Jiří a místostarostou Bratršovský Jan.

Komunální volby v Provodíně 23.09-24.09.2022

Do obecního zastupitelstva byli zvoleni tito kandidáti:

Piškula Jan Mgr., Brodská Alena Ing., Fridrich Jan, Procházka Miroslav, Kovář Erik, Vážná Hofmannová Livie, Ernešová Anna Bc., Pražáková Pavla

Na I. zasedání nového zastupitelstva byl jako starosta zvolen Piškula Jan a místostarostou Kovář Erik.

Aktualizováno ( Středa, 26. říjen 2022 )
 
< Předch.