Hlavní stránka arrow Historie arrow Vznik místního názvu Provodín

logo

Vznik místního názvu Provodín PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Bratršovský   
Středa, 01. prosinec 2010
Často dostáváme dotazy jak vznikl místní název pro Provodín, Mickenhan.

Podle zápisů v kronikách pamětníci dávali název Mickenhan původně bažinaté oblasti mezi Jestřebím a Provodínem. Také místní Němci říkali důsledně Provodín hořejší a Provodín dolejší. Teprve za okupace sáhli po německém Mickenhan, který nesouvisí s komáry (Mücke), ač blízké bažiny by mohly být jejich zdrojem. Jde o název, který přetrvával v povědomí obyvatel a jde nepochybně o jméno historické, byť průběhem let zkomolené.

V jedné listině uložené v archívu Českolipského muzea píše neznámý německý autor: "Názor na vznik názvu Mickenhan není jednotný. Je možné, že zněl kdysi Münchenhein. Ve starých zápisech najdeme i tvary München Haag, Micca Haag i Micca Hagan. Historie ví o jedné farní vsi Mnichov, která zanikla ve čtrnáctém století. Měla být tam kde Novozámecký rybník je nyní rozbahněn. Domníváme se, že farní kostel stával v místech, kde je jeskyně podle pověsti zvaná Pustý kostel. Jistě mohl být u něho i klášter, ve kterém žili mniši.

Kdy a jak byla vesnice zničena se neví, ale v roce 1545 bylo už místo označeno jako pusté. Je možné, že ves zanikla už v husitských válkách.

Slovo Mnichov lze doložit v pojmenováních München Schluck (Mnichovská průrva), Münchenwiese (Mnichovská louka).

Jméno Provodín je starší a znamená přechod přes řeku, v našem případě přes rybník"

Tolik tedy německý autor. Zajímavé je, že nespojuje slovo Provodín se slovesem provázeti, jak bychom soudili, ale odvozuje je od slova voda - tedy přes vodu.

 
< Předch.   Další >