Hlavní stránka arrow Historie arrow Provodín od tzv. první republiky.

logo

Provodín od tzv. první republiky. PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Bratršovský   
Neděle, 06. leden 2008

Ve 20. letech před II. světovou válkou dochází k postupnému navyšování počtu českého obyvatelstva.  

 

 Češi se stávali pošťáky, četníky, finančními úředníky a hlavně pracovníky na dráze (ČSD).V té době přicházejí do Provodína první čeští osídlenci, jsou dnes nejstarší starousedlíci v Provodíně. Dle sčítání lidu v roce 1930,  měl Provodín  588 obyvatel. Z toho bylo 468 německé a 100 české národnosti. Češi zakládají různé vlastenecké spolky, hrají ochotnické divadlo a pořádají výlety po hradech a zámcích a vyprávějí si o českých dějinách. V Provodíně byly také dva spolky, Jednota severočeská a Baráčníci.Oba spolky soutěžily ve výkonech a výtěžky, které měly ukládaly na novou českou školu. Hrálo se divadlo, pořádaly se tancovačky, plesy a různé besídky pro děti. Zájem o představaní byl veliký, přicházeli Češi i Němci. Výtěžky přibývaly a ukládaly se na stavbu České školy. Pan řídící sehnal adresy továrníků, rozdal dětem ve škole obálky a děti psaly stále jeden text:

    Vážený pane továrníku!

 My děti z pohraničí Vás zdvořile žádáme, kdyby jste nám laskavě zaslal 1 Kč na cihlu na postavení české školy v Provodíně. Děkujeme Vám - podpis.

Žádný z továrníků neposlal jen 1 Kč.

V té době byla česká škola v Provodíně pouze dvoutřídní, 1. a 2. třída v domě u Trunečků čp. 108 a další dvě třídy v Jestřebí na návsi v čp. 120. Mateřská škola v Provodíně byla v domě Aloise Jansy čp. 100. Nová česká škola se dostavěla v roce 1938 a od poloviny září měli děti přejít do nové školy v Provodíně. Slavnostní otevření školy bylo 14.srpna 1938. Za školou v lese byly stoly s občerstvením, hrála kapela, ženy v národních krojích, sbor zpíval, rozdávaly se odznáčky jako vstupenky s datem a názvem: OTEVŘENÍ STÁTNÍ ŠKOLY 14. SRPNA 1938 v PROVODÍNĚ.

Krátce na to přišel bez varování odsun obyvatel české národnosti. Většina lidí odjížděla ke svým příbuzným do vnitrozemí, někteří nevěděli ani kam. České děti uviděli svoji školu a své domovy až po válce, po roce 1945. Prvními žáky v nové české škole tak byly německé děti.  

  

Aktualizováno ( Sobota, 30. říjen 2010 )
 
< Předch.   Další >